بازگشت به بانک اطلاعات پایان نامه ها
شماره دانشجویی : 891234796
نویسنده : نرگس یدالهی موحد
عنوان پایان نامه : بررسی اثرات آنتی اکسیدانی وضد میکروبی اسانس و عصاره قارچ گانودرما لوسیدوم بر قارچ وباکتریهای ایجاد کننده عفونتهای گوارشی و مقایسه آنتی بیوتیکی
دانشكده : دانشکده علوم پایه
گروه تحصيلي : زیست
رشته/گرایش تحصيلي : زيست شناسي - ميكروبيولوژي
مقطع تحصيلي : کارشناسی ارشد
استاد راهنما (استاد مدعو) : , دکتر محمد دخیلی,
استاد مشاور (استاد مشاور مدعو) : , دکترمسعود کاظمی,
چكيده : چکیده
با گسترش روزافزون مقاومت دارویی در بین باکتری ها و وجود عوارض جانبی مصرفی آنتی بیوتیک، بحث تهیه داروهای جدید از منابع طبیعی به خصوص قارچ های دارویی در درمان بیماری ها مورد توجه محققان قرار گرفته است. مطالعات متعددی تأثیر ضدباکتریایی عصاره قارچ های دارویی از جمله قارچ گانودرما را به اثبات رسانیده است. این قارچ از سالهای دور به عنوان قارچ دارویی شناخته شده است و فاقد عوارض سمی و جانبی میباشد. لذا این پژوهش به منظور تعیین بررسی اثرات آنتی اکسیدانی وضد میکروبی اسانس و عصاره قارچ گانودرما لوسیدوم بر قارچ وباکتریهای ایجاد کننده عفونتهای گوارشی و مقایسه آنتی بیوتیکی مورد مطالعه قرار گرفت.
هدف از اين پژوهش بررسی اثرات آنتی اکسیدانی وضد میکروبی اسانس و عصاره قارچ گانودرما لوسیدوم بر قارچ وباکتریهای ایجاد کننده عفونتهای گوارشی (Staphylococcus aureus (ATCC 25923) Salmonella typhi(CIP104115) ,Bacillus creus (ATCC 700603),Helicobacter pylori, Bacillus subtilis (pTCC 1715), Klebsiella pneumonia (ATCC 700603) Escherichia coli (ATCC25922), Entrobacter aerogenes(NCTC 1006)) و از قارچ ها Candida albicans (ATCC 10231) است و مقایسه باآنتی بیوتیکهایی مانند:آمپی سیلین، جنتامایسین، سفالکسین، مترونیدازول، کلاریترو مایسین، فلوکونازول و نیستاتین انجام شد. عصاره های کلرفرمی، متانولی هیدرو الکلی،اتیل استاتی و آبی از پودر قارچ گانودرما تهیه و پس از حذف حلال با استفاده از دستگاه evaporation Rotary، رقت های متوالی 100،200 ،400 میلی گرم در میلی لیتر از آن تهیه گردید نتایج حاصل از میانگین قطر هاله¬های عدم رشد سویه های باکتریایی در این آزمایشات نشان داد که در با افزایش غلظت عصارهای قارچ گانودرما ، حساسیت میکروارگانیسم ها به این عصاره افزایش می¬یابد. به¬عبارتی با افزایش غلظت، هاله عدم رشد باکتریها بیشتر شده که نشان دهنده افزایش قدرت مهار کنندگی عصاره ها در غلظت های بالاتر است.
نتایج حاصله از مطالعه عملکرد ضد باکتریایی وضد قارچی عصاره های مختلف قارچ گانودرما لوسیدوم به روش دیسک دیفیوژن در بالاترین غلظت mg/ml 400 نشان می دهد که میکروارگانیسم های مذکور نسبت به عصاره ها حساس بودند و قطر هاله عدم رشد بین 7 تا 28.33 میلی متر را نشان داد و عصاره آبی به عنوان موثرترین عصاره با خاصیت ضد باکتریایی وضد قارچی بوده است و اشریشیا کلای با قطر هاله 28.33 به عنوان حساس ترین سویه باکتری از میان میکروارگانیسم ها بوده است .باسیلوس سرئوس با داشتن کمترین قطر هاله عدم رشد مقاوم ترین سویه باکتری بوده است. این قارچ اثرضد باکتری قوی تری نسبت به آنتی بیوتیک جنتامایسین کلاریترو مایسین و مترو نیدازول داشته اند. .هاله عدم رشد در همه عصاره ها در کاندیدا آلبیکنس مشاهده شد و قارچ کاندیدا آلبیکنس به عنوان میکرو ارگانیسم حساس مطرح گردید.
بر طبق نتایج موجود در این پژوهش قارچ در غلظت های برابر از عصاره های متانولی، آبی کلروفرمی، اتیل استاتی و هیدروالکی به ترتیب دارای بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد می باشد و بر اساس IC50 فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی در مقایسه با دیگر عصاره ها بیشتر می¬باشد بنابراین عصاره متانولی در غلظت بالاتر نسبت به عصاره آبی دارای توانایی از بین بردن 50% از رادیکال های آزاد را دارد. در یک نتیجه گیري کلی می توان بیان نمود که عصاره های مختلف قارچ گانودرما لوسیدوم در شرایط“in vitro” داراي قابلیت ضدباکتریایی وضد قارچی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی برروی سویه های عامل عفونت گوارشی بوده است.
این مطالعه امکان کاربرد عصاره آبی این قارچ در شرایط in-vivo و شناسایی ماده مؤثره این قارچ به عنوان یک ترکیب مؤثر ضد باکتریایی و ضد قارچی و آنتی اکسیدان و جایگزین برای آنتی بیوتیک های شیمیایی پیشنهاد می کند.
كلمات كليدي : کلمات کلیدی : اثرات درمانی، ضد باکتری ،ضد قارچ ، آنتی اکسیدان، قارچ دارویی، Ganoderma lucidum.
تاريخ دفاع : 1394-6-23