بازگشت به بانک اطلاعات پایان نامه ها
شماره دانشجویی : 900842468
نویسنده : آمنه احسانی تبار
عنوان پایان نامه : استخراج وشناسايي ترکیبات شیمیايی اسانس قسمت هاي مختلف گياه
Puliccaria gnaphalodes بااستفاده ازدستگاه GC-MS وبررسي خاصيت ضدميكروبي وضدقارچي عصاره و اسانس آن
دانشكده : دانشکده علوم پایه
گروه تحصيلي : شیمی
رشته/گرایش تحصيلي : شيمي -شيمي تجزيه
مقطع تحصيلي : کارشناسی ارشد
استاد راهنما (استاد مدعو) : , عليرضا متوليزاده كاخكي,
استاد مشاور (عضو هیات علمی مرکز) : شهاب شریعتی, ,
چكيده : چکیده
در این تحقیق اسانس بخش های مختلف (گل ، برگ ، ساقه و ریشه ) گیاه Pulicari gnaphalodes از خانواده کاسنیان (Asteraceae) یا مرکبان (Compositae) به روش تقطیر با آب و همچنین عصاره های متانولی، کلروفرم و هگزانی آنها با روش خیساندن استخراج و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه GC و GC-MS شناسایی گردید. همچنین با دستگاه جذب اتمی AA مقدار جذب عناصر کادمیوم، روی، مس و سرب بررسی شد.
22 ماده در اسانس گل گیاه p. gnaphalodes (1/98درصد) شناسایی شد . در صد وزنی اسانس 18/0 درصد، ترکیبات عمده اسانس گل این گیاه عبارتند از: 1و8 – سینول 7/17 درصد، کریسانتنون 6/14 درصد،z-سالامنن8/12 درصد، 4-ترپینول 5/11 درصد.
8 ماده در اسانس برگ گیاه p. gnaphalodes (8/96درصد) شناسایی شد. در صد وزنی اسانس برگ 19/0 درصد بود و ترکیبات اصلی تشکیل دهنده آن عبارتند از: سافرانال 7/18 درصد، ZوE- آلفا فارنسن 6/61 درصد، 1و8-سینول 9/2 درصد، 4-ترپینول 7/3 درصد، لومینول 4/8 درصد.
30 ماده در اسانس ساقه گیاه p. gnaphalodes (0/97 درصد) شناسایی شد. درصد وزنی اسانس ساقه 19/0 درصد می باشد. ترکیبات عمده اصلی این قسمت از اسانس گیاه عبارتند از: P- سیمن 1/7 درصد، کریسناتنون 5/7 درصد، 2-ایزوپروپیلیدن 3-متیل هگزا 3و5- دینال 8/6 درصد، گرانیول 2/6 درصد، لومینول 3/4 درصد، آر-سورسومن 2/13 درصد، کاریوفیلن اکسید 8/4 درصد، بتا کاستول9/4 درصد.
وهمچنین 17 ماده در ریشه گیاه p. gnaphalodes شناسایی شد. که 5/95 درصد وزن گیاه را شامل می شود و درصد وزنی اسانس ریشه21/0 درصد بود. که ترکیبات عمده آن شامل نرول 2/21 درصد، دی هیدرو سومن 4/13 درصد، آرسورسومن7/18 درصد، E-نوسیفرول 7/18 درصد.
همچنین خواص ضد میکروبی و ضد قارچی عصاره های مختلف و اسانس بخش های مختلف گیاه p. gnaphalodes برروی 2باکتری گرم مثبت و 2 باکتری گرم منفی و یک قارچ بررسی شد. با توجه به آزمایشات انجام شده اسانس گل گیاه بیشترین قطر هاله عدم رشد رادر بین باکتری های گرم مثبت و گرم منفی از خود نشان داد، همچنین برروی باکتری های گرم مثبت اثر ضد باکتریایی قویتری نسبت به باکتری های گرم منفی مورد بررسی در این تحقیق نشان داد . همچنین برای عصاره و اسانس گیاه p. gnaphalodes حداقل غلظتی از آنتی بیوتیک که باعث ممانعت از رشد باکتری می شود(MIC) و حداقل غلظت کشندگی برای یک آنتی بیوتیک (MBC) تعیین گردید که نتایج آن تایید کننده مقادیر قطر هاله عدم رشد می باشد. همچنین قارچ کاندیدا آلبیکانس برروی این اسانس گل و برگ گیاه فوق اثر ضدقارچی متوسطی از خود نشان داد.
كلمات كليدي : واژه های کلیدی : اسانس، عصاره، Pulicari gnaphalodes ، جذب اتمی AA ، اثرات ضد میکروبی، اثرات ضد قارچی .
تاريخ دفاع : 1393-11-30