بازگشت به بانک اطلاعات پایان نامه ها
شماره دانشجویی : 940297634
نویسنده : لیلا علی پور لوحه سرا
عنوان پایان نامه : بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره و اسانس گیاه ترخون (Artemisia dracunculus) و مقایسه آن با آنتی بیوتیک های رایج در شرایط آزمایشگاهی
دانشكده : دانشکده علوم پایه
گروه تحصيلي : زیست
رشته/گرایش تحصيلي : زيست فناوري (بيوتكنولوژي) گرايش ميكروبي
مقطع تحصيلي : کارشناسی ارشد
استاد راهنما (عضو هیات علمی مرکز) :سمیه عطائی جلیسه, ,
استاد مشاور () : ,
چكيده : چکیده
بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره و اسانس گیاه ترخون (Artemisia dracunculus) و مقایسه آن با آنتی بیوتیک های رایج در شرایط آزمایشگاهی
مقدمه : گیاه ترخون (Artemisia dracunculus) یک سرده از گیاهان علفی کوچک یا بوته ای است که به طور گسترده در سراسر جهان توزیع شده اما عمدتا در مناطق معتدل شمالی یافت شده است. این گیاه به دلیل ویژگی های ضد حشره ای، ضد قارچی، ضد باکتریایی، آلوپاتیک و ویژگی های دیگر خود از لحاظ صنعتی مهم است.هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره و اسانس گیاه ترخون(Artemisia dracunculus) و مقایسه آن با آنتی بیوتیک های رایج در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
مواد و روش ها : در ابتدا اثرات ضد میکروبی اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس،اشرشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه بررسی شد و با استفاده از روش های (minimum inhibitory concentration) MIC و MBC (minimum bactericidal concentration) حداقل غلظت مهار کنندگی و بازدارندگی باکتری تعیین شد. اثرات ضد قارچی اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون با استفاده از روش پورپلیت بر روی قارچ آسپرژیلوس نایجر بررسی شد و با استفاده از روش MFC (minimum fungicidal concentration) حداقل غلظت کشندگی قارچ تعیین شد.
نتایج : توسط نتایج حاصل از هاله عدم رشد به روش دیسک دیفیوژن مشخص شد که اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون بر روی باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری های گرم منفی اشرشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه دارای اثرات ضد میکروبی می باشند و بالاترین فعالیت ضد میکروبی مربوط به اسانس ترخون با قطر منطقه مهار 32 در غلظت200میلی گرم بر میلی لیتر در حضور باکتری کلبسیلا پنومونیه و کمترین فعالیت ضد میکروبی مربوط به عصاره هیدرو الکلی ترخون با قطر منطقه مهار 7 در غلظت500میلی گرم بر میلی لیتر در حضور باکتری اشرشیا کلی ثبت شد و حداقل غلظت مهار کنندگی و کشندگی اسانس ترخون به ترتیب 25/6 و 5/12 میلی گرم در میلی لیتر در غلظت200میلی گرم بر میلی لیتر در حضور باکتری کلبسیلا پنومونیه و حداقل غلظت مهار کنندگی و کشندگی عصاره هیدرو الکلی ترخون به ترتیب 5/62 و 125 میلی گرم در میلی لیتر در غلظت500میلی گرم بر میلی لیتر ثبت شد. بررسی نتایج حاصل از اثرات ضد قارچی به این ترتیب بود که قارچ آسپرژیلوس در حضور اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی گیاه ترخون رشد نداشت و در حداقل غلظت کشندگی قارچ توسط اسانس ترخون، میلی گرم بر میلی لیتر25 و حداقل غلظت کشندگی قارچ توسط عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون، میلی گرم بر میلی لیتر5/62 ثبت شد.
نتیجه گیری : با توجه به اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون، با در نظر گرفتن عوارض جانبی آن ها در شرایط invivo، می توان از اسانس، عصاره های هیدرو الکلی و متانولی ترخون به عنوان یک داروی گیاهی علیه عفونت استفاده کرد.
كلمات كليدي : واژگان کلیدی : آسپرژیلوس نایجر، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، ترخون، کلبسیلا پنومونیه، MBC، MFC، MIC
تاريخ دفاع : 1395-06-30