بازگشت به بانک اطلاعات پایان نامه ها

شماره دانشجویی : 950047588
نویسنده : امیر رضائی
عنوان پایان نامه : بررسی تغییرات مکانی عناصر غذایی در باغ‌های زیتون (مطالعه موردی- باغ اتکا)
دانشكده : دانشکده علوم کشاورزی
گروه تحصيلي : کشاورزی
رشته/گرایش تحصيلي : مهندسي كشاورزي-علوم باغباني گرايش فيزيولوژي و اصلاح درختان ميوه
مقطع تحصيلي : کارشناسی ارشد
استاد راهنما (عضو هیات علمی مرکز) :شهرام صداقت حور, ,
استاد مشاور (استاد مشاور مدعو) : , مهدی طاهری,
چكيده : زيتون يكي از مهمترين محصولات باغي کشور است. هر چند زيتون گياهي است که با انواع مختلف خاک‌ها به‌ويژه خاک‌هاي آهکي خود را تطبيق مي‌دهد و به محدوده وسيعي از درجات حاصلخيزي خاک سازگار مي باشد، ولي براي توليد يك محصول خوب و اقتصادي وجود خاك هاي با عمق، بافت و كيفيت مناسب و تغذيه بهينه با استفاده از عناصر غذايي مناسب ضروري است. استفاده از روش انحراف از درصد بهينه در تعيين حد متعادل عناصر غذايي در زيتون مورد توجه است. این تحقیق به منظور بررسی تغییرات مکانی عناصر غذایی در باغ های زیتون (مطالعه موردی-باغ اتکا) انجام شد. 50 نمونه برگ در ماه¬های تیر و مرداد سال 1396 این مجتمع جمع¬آوری شد و میزان غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، منگنز، مس، روی و بور در آزمایشگاه تعیین شد. برای تعیین نیاز غذایی درختان زیتون از روش انحراف از حد بهینه (DOP) استفاده گردید. با استفاده از نتایج آزمایشگاهی و میانیابی ما¬بین نقاط نمونه‌برداری، نقشه پراکنش هر کدام از عناصر غذایی در برگ درخت¬ها، با استفاده از روش وزن‌دهی عکس فاصله تهیه گردید. همزمان با نمونه‌برداری از برگ‌ها، 50 نمونه خاک از دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی¬متری خاک¬ها انجام شد و مورد تجزیه قرار گرفت. موقعیت جغرافیایی نقاط نیز توسط یک دستگاه GPS یادداشت شد و با استفاده از این اطلاعات نقشه‌های پراکنش عناصر و خصوصیات خاک در دو عمق نمونه برداری شده، در نرم¬افزار ArcGIS تهیه گردید. نتایج نشان داد بافت اکثر نمونه¬های خاک لوم و تعدادی نیز لوم رسی بود. میانگین شوری در سطح خاک¬ها تفاوت چندانی با عمق پایین نداشت. pH خاک¬ها در دامنه 7 تا 4/7 و در محدوده نسبتا خنثی بود. مقدار گچ و آهک خاک-ها نیز بسیار کم بود و مشکلی از نظر این دو ویژگی، خاک¬ها را تهدید نمی¬کرد. مقدار کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک¬ها بسیار کم بود و فقر این مواد و عناصر غذایی در خاک¬های این مجتمع کشت وجود داشت. شاخص انحراف از حد بهینه با استفاده از میانگین غلظت عناصر غذایی در برگ درختان زیتون باغات با عملکرد بالا و همچنین با استفاده از اعداد بهینه مرجع جهانی محاسبه شد. مشاهدات و نتایج بدست آمده نشان داد استفاده از اعداد بهینه مرجع جهانی با واقعیات منطقه مطابقت بیشتری دارد. بر این اساس ترتیب نیاز غذایی به¬صورت -Cu>-Zn>-N,-K>Mg>P>B>Ca>Mn بدست آمد. براساس نتایج بدست آمده کمبود عناصر غذایی مس، روی، نیتروژن و پتاسیم و بیش¬بود عناصر منگنز، کلسیم، بور، فسفر و منیزیم در درختان باغ مورد بررسی وجود داشت.
كلمات كليدي : اتکا، انحراف از حد بهینه، تعادل تغذیه¬ای، زیتون
تاريخ دفاع :